Návrat do školy so zľavami až do -47%! Všetko potrebné pre školákov od školských tašiek, peračníkov až po zošity a perá vybavíte pohodlne na jednom mieste TU.

Domácnosť

Ako vybrať zvlhčovač vzduchu? Zvážte týchto 5 kritérií

dizajnový zvlhčovač vzduchu

Vlhkosť vzduchu vo vašej domácnosti ovplyvňuje nielen váš komfort, ale aj zdravie celej rodiny. Preto je dobrým riešením zvlhčovač vzduchu, ktorý môže pomôcť udržiavať ideálnu vlhkosť, najmä počas suchých zimných mesiacov alebo v prostredí s centrálnym kúrením.


Ale ako si vybrať ten správny? Zamerajte sa na týchto 5 kľúčových kritérií, ktoré vám pomôžu nájsť dokonalý model pre váš domov.


Aká je ideálna vlhkosť vzduchu v domácnosti?


Vlhkosť vzduchu v domácnosti je dôležitá nielen pre pocit komfortu, ale aj pre zdravie ľudí, ktorí v nej bývajú. Ideálna vlhkosť závisí od viacerých faktorov, všeobecne by sa však mala pohybovať niekde medzi 40 % a 60 %.


Príliš nízka vlhkosť môže viesť k suchým slizniciam, podráždeným očiam a pokožke, zatiaľ čo príliš vysoká vlhkosť podporuje rast plesní a roztočov.


Prehľad optimálnej vlhkosti podľa miestnosti a ročného obdobia


  • Obývacia izba: V zime 45–60 %, v lete 40–50 %. V obývacej izbe trávime najviac času, preto je dôležité udržiavať vlhkosť na úrovni, ktorá je príjemná a zdravá.
  • Spálňa: V zime 40–50 %, v lete 35–45 %. V spálni by mala byť vlhkosť o niečo nižšia, pretože vtedy sa vám bude lepšie spať a zároveň tak minimalizujete riziko vzniku plesní a roztočov, ktoré môžu ovplyvniť kvalitu vzduchu.
  • Kuchyňa: V zime 50–60 %, v lete 40–50 %. Kuchyňa je miestnosť s vyššou produkciou vlhkosti kvôli vareniu, preto je dôležité zabezpečiť dobré vetranie a kontrolovať úroveň vlhkosti.
  • Detská izba: V zime 45–55 %, v lete 40–50 %. V detskej izbe je ideálne udržiavať vlhkosť na úrovni, ktorá je bezpečná pre dýchacie cesty detí a podporuje zdravý vývoj.

  • 5 kritérií, ktoré zvážiť pri výbere zvlhčovaču vzduchu


    dizajnový zvlhčovač vzduchu

    1. Veľkosť miestnosti a kapacita zvlhčovača


    Veľkosť miestnosti, v ktorej budete používať zvlhčovač, je jedným z najdôležitejších faktorov pri výbere. Zvlhčovač s nízkym výkonom môže byť v priestrannej obývačke neúčinný, čo znamená, že budete musieť častejšie dopĺňať vodu a zariadenie sa bude viac namáhať. 


    Naopak, príliš výkonný zvlhčovač v malej miestnosti môže spôsobiť prebytok vlhkosti, čo môže viesť k rastu plesní.

    Kapacita zvlhčovača vzduchu je vyjadrená v mililitroch a určuje množstvo pary, ktoré zariadenie dokáže vyprodukovať za hodinu. Na základe tejto hodnoty môžete odhadnúť, do akej veľkej miestnosti je zariadenie vhodné. 


    Tento odhad je však orientačný a v praxi ho ovplyvňujú faktory ako frekvencia vetrania, uzavretosť miestnosti, počet osôb a podobne.

  • Kapacita 200 – 300 ml/h je ideálna pre miestnosti s rozlohou 15 – 30 m².
  • Kapacita 300 – 400 ml/h je vhodná pre priestory s rozlohou 25 – 45 m².
  • Kapacita 400 – 600 ml/h je optimálna pre miestnosti s rozlohou 40 – 70 m².

  • 2. Typ zvlhčovača


    Existujú rôzne typy zvlhčovačov vzduchu, z ktorých každý má svoje výhody a nevýhody:

    Tieto zariadenia sú známe svojím tichým chodom a nízkou spotrebou elektriny. Využívajú ultrazvukové frekvencie na premenu vody na jemnú studenú hmlu, ktorá sa dostáva do vzduchu bez zvyšovania jeho teploty.


    Výhodou je, že spotrebujú málo energie, no je potrebné ich pravidelne čistiť a meniť filtre, aby sa predišlo hromadeniu nečistôt a baktérií.


    Tieto modely fungujú na princípe zahrievania vody pomocou vykurovacej špirály, čím produkujú sterilnú paru. Vďaka tomu sú veľmi účinné a zároveň hygienické, keďže varom dochádza k eliminácii baktérií.


    Preto sú vhodné aj pre osoby s alergiami. Nevýhodou je vyššia spotreba energie a fakt, že horúca para môže zvýšiť teplotu v miestnosti. Taktiež je dôležité dbať na bezpečnosť, aby sa zabránilo popáleninám, najmä ak sú v domácnosti deti.


    Odparovacie zvlhčovače


    Tieto zvlhčovače využívajú prirodzený proces odparovania vody, ktorý sa dosahuje pomocou filtra a ventilátora. Ventilátor rozháňa vlhký vzduch do miestnosti, čím sa zvyšuje vlhkosť. 


    Tento typ je energeticky efektívny a často sa kombinuje s funkciami čistenia vzduchu. 


    3. Úroveň hluku


    Úroveň hluku je ďalším dôležitým faktorom, najmä ak plánujete používať zvlhčovač v spálni alebo detskej izbe. Hlučnosť najtichších modelov je približne 22 dB.

    Naopak, zariadenia s hlučnosťou nad 40 dB môžu byť už rušivé. 


    Ak potrebujete zariadenie, ktoré nebude rušiť spánok, zvážte modely, ktoré majú funkciu nočného režimu alebo také, ktoré sú vyrobené s technológiami na redukciu hluku. Napríklad, ultrazvukové zvlhčovače sú známe svojou tichou prevádzkou, vďaka čomu sú vhodné do spálne.


    4. Spotreba energie


    Pri výbere zvlhčovača je dôležité zohľadniť aj spotrebu energie. Energeticky efektívne modely udržia optimálnu vlhkosť bez toho, aby ste platili vysoké účty za elektrinu.

    Niektoré modely, ako napríklad Xiaomi Mi Smart Antibacterial Humidifier, sú navrhnuté s ohľadom na energetickú efektívnosť a ponúkajú antibakteriálne funkcie pre zdravšiu domácnosť.


    5. Jednoduchosť obsluhy


    ultrazvukový zvlhčovač vzduchu


    Nakoniec zvážte, akú obsluhu a údržbu si vyžaduje konkrétne zariadenie. Jednoduchá údržba a nenáročná obsluha môžu výrazne ovplyvniť celkovú spokojnosť s používaním zariadenia.


    Vyberajte také modely, ktoré majú prístupnú nádrž na vodu, jednoduchý systém plnenia a výmeny filtrov a intuitívne ovládanie. Praktické sú aj modely s indikátormi, ktoré vás upozornia na potrebu doplnenia vody alebo výmeny filtra, čím sa znižuje starostlivosť o pravidelnú údržbu. 


    Automatické režimy, ktoré sa prispôsobia aktuálnej vlhkosti v miestnosti, vám navyše ušetria čas a zvýšia pohodlie.

    Potrebujete s niečím pomôcť?

    Kontaktujte nás a my Vám pomôžeme či už s produktom alebo objednávkou