Návrat do školy so zľavami až do -47%! Všetko potrebné pre školákov od školských tašiek, peračníkov až po zošity a perá vybavíte pohodlne na jednom mieste TU.

Kancelária

Ako vypísať obálku bez chýb

vypisovanie obálky

Aj v digitálnej dobe má pošta stále svoje miesto. Klasické listy sa už síce takmer neposielajú, občas sa však pritrafí, že potrebujeme vybaviť úradnú korešpondenciu či poslať prianie k sviatku. Tiež však máte pocit, že ste už zabudli, ako vlastne správne vypísať obálku? Práve preto sme pripravili tento článok. 


Návod, ako vypísať obálku


Posielanie listov poštou sa môže zdať ako jednoduchá úloha, no správne vypísanie obálky je kľúčové pre jej doručenie bez komplikácií. Či už posielate súkromný list alebo obchodnú zásielku, tento praktický návod vás prevedie krok za krokom, ako vypísať obálku bez chýb. 


Ako vybrať obálku?


Táto otázka hneď v úvode sa vám môže zdať triviálna, avšak aj obálok nájdete viacero druhov a každá má svoj význam. 


  • Klasická papierová obálka – vhodná na bežné listy a papierové dokumenty, dostupná v rôznych formátoch A5, A4 a A3.
  • Obálka s okienkom– určená na zasielanie faktúr a ďalších dokumentov o jednom liste.
  • Kartónová obálka – najodolnejšia proti deformácii, pretrhnutiu aj poveternostným vplyvom, ideálna na posielanie kníh, časopisov či oblečenia.
  • Obálka so vzduchovou vložkou – bublinková fólia vo vnútri obálky je odolná proti nárazu a chráni predmety vo vnútri obálky.
vkladanie listu do obálky

Ako a kam umiestniť údaje odosielateľa?


Odosielateľa, teda vašu adresu, uveďte do ľavého horného rohu obálky. Táto informácia je dôležitá pre prípad, že by nebolo možné list doručiť a bolo by potrebné ho vrátiť späť.


Napíšte ju nasledovne:


Príklad:

Ján Novák

Ulica 123

123 45 Mesto


Ako a kam umiestniť údaje adresáta?


Adresáta, teda osobu alebo firmu, ktorej je list určený, vypíšte do stredu pravej strany obálky. Dbajte na to, aby adresa bola napísaná čitateľne a bez chýb. Použite rovnaký formát ako pri odosielateľovi:


Príklad:

Mária Kováčová

Ulica 456

678 90 Mesto


Kam dať známku?


Známku nalepte do pravého horného rohu obálky. Uistite sa, že je správne nalepená a nie je preložená alebo poškodená. Známka je potvrdenie o zaplatení poštovného a jej správne umiestnenie je nevyhnutné pre doručenie.


Ako zapečatiť obálku?


Ak máte obálku s integrovaným samolepiacim pásikom, uzavrite klopu obálky a pevne ju pritlačte. Ak používate obálku s odlepovacím pásikom, uistite sa, že je lepiaca plocha úplne prilepená.


Ak je obálka bez lepiacej pásky, použite lepidlo alebo špeciálnu pečatnú nálepku.


Čo ďalej s vypísanou a zapečatenou obálkou?


Po vypísaní a zapečatení obálky ju odneste na poštu alebo vložte do poštovej schránky. Ak máte pochybnosti o správnom poštovnom, poraďte sa s pracovníkom pošty.


Uistite sa, že obálka je správne označená a pripravená na odoslanie.


Ako hromadne podať viacero obálok?


Ak potrebujete odoslať viacero obálok naraz, najlepšie je využiť službu hromadného podania na pošte. Umožní vám odoslať väčšie množstvo obálok rýchlejšie a efektívnejšie.


Potrebné informácie a formuláre pre hromadné podanie vám poskytnú priamo na pošte.

vypísané obálky


Ako doklad o odoslaní obálky či pre prípadné reklamácie vám poslúži podací lístok, ktorý vyplníte priamo na pošte prípadne online v aplikácii daného poskytovateľa služby.


Posielanie listov nemusí byť komplikované, ak viete, ako na to. S týmto návodom zvládnete vypísať obálku bez chýb a zabezpečíte, že váš list dorazí na správnu adresu.

Potrebujete s niečím pomôcť?

Kontaktujte nás a my Vám pomôžeme či už s produktom alebo objednávkou