Návrat do školy so zľavami až do -47%! Všetko potrebné pre školákov od školských tašiek, peračníkov až po zošity a perá vybavíte pohodlne na jednom mieste TU.

Šport

Stanovanie na Slovensku: Najkrajšie miesta pri vode aj v hlbokom lese

stanovanie na Slovensku

Stanovanie na Slovensku je výborným spôsobom, ako sa na chvíľu odpútať od každodenného zhonu a zažiť krásu našej prírody na vlastnej koži. Či už túžite po relaxe pri tichom jazere, alebo vás lákajú dobrodružstvá v hlbokých lesoch, Slovensko ponúka nespočetné možnosti, kde môžete rozložiť stan a užívať si pohodu pod holým nebom.


V tomto článku sa pozrieme na najkrajšie miesta na stanovanie, poskytneme tipy na to, čo by vám nemalo chýbať, a prejdeme si základné pravidlá, ktoré je dobré poznať, aby ste si svoj pobyt v prírode mohli užiť naplno a bezpečne.


5 výnimočných lokalít na stanovanie na Slovensku pri vode


Stanový kemp v Senci, situovaný na severe Slnečných jazier, je obľúbenou destináciou pre tých, ktorí hľadajú komfortné stanovanie v blízkosti vody. Tento priestranný kemp s kapacitou až 300 stanových miest ponúka skvelé zázemie s modernými sociálnymi zariadeniami, vrátane teplých a studených spŕch a WC.


Okrem toho máte aj možnosť pripojenia na elektrickú energiu, čo robí tento kemp ideálnym pre rodiny a skupiny, ktoré potrebujú viac pohodlia. Samotné jazero, od kempu vzdialené len 150 metrov, láka na kúpanie a vodné športy, zatiaľ čo okolie ponúka príležitosti na nenáročné prechádzky a cyklovýlety.


Kemp v Starej Lesnej je dokonalým miestom pre tých, ktorí chcú zažiť autentickú tatranskú atmosféru. Nachádza sa len pár kilometrov od najznámejších turistických centier, ako sú Tatranská Lomnica a Starý Smokovec. 


Tento kemp je výborným východiskovým bodom pre náročné aj menej náročné túry vo Vysokých Tatrách, pričom ponúka všetko, čo turisti potrebujú – od základného zázemia až po Wi-Fi pripojenie zdarma. 


Blízkosť Lomnického štítu zabezpečuje, že každé ráno budete vstávať s výhľadom na majestátne vrcholy Tatier.


stanovanie pri vode

ATC Nová Duchonka je populárnym letným strediskom, ktoré ponúka kombináciu prírodného kúpania a aktívneho oddychu. Areál, ktorý sa nachádza neďaleko Topoľčian, je vybavený bungalovmi, priestorom pre karavany a vyhradeným lesíkom pre stanovanie.


Okrem plávania v prírodnom jazere si tu môžete zahrať plážový volejbal alebo sa vydať na turistiku v okolí, kde objavíte krásy západného Slovenska.



Veľká Domaša je jedným z najkrajších vodných diel na východnom Slovensku, ktoré ponúka skvelé podmienky na stanovanie priamo pri vode. Toto miesto je obľúbené medzi milovníkmi vodných športov, rybármi a milovníkmi prírody, ktorí si sem chodia užívať pokoj a krásu okolitého prostredia.


Domaša ponúka množstvo kempov a miest, kde môžete rozložiť stan a užívať si ničím nerušený pobyt v prírode, s výborným prístupom k vode pre kúpanie či vodné športy.


Mara Camping v Liptovskom Trnovci je výborným miestom pre všetkých, ktorí chcú zažiť pravú dovolenkovú atmosféru v srdci Liptova. Tento kemp, nachádzajúci sa priamo pri Liptovskej Mare, ponúka nespočetné možnosti na kúpanie, vodné športy a turistiku po okolitých horách.


Okolie kempu je ideálne pre rodiny aj jednotlivcov, ktorí chcú stráviť čas v prírode, pričom si môžu vychutnať nádherné výhľady na Nízke Tatry a okolité hory.


5 výnimočných lokalít na stanovanie v lese


Kemp Slnečné skaly sa nachádza v malebnej Rajeckej doline. Je obklopený hustými lesmi a vápencovými bralami. Toto miesto je ideálne pre tých, ktorí chcú zažiť prírodu v jej najčistejšej podobe, no zároveň ocenia blízkosť turistických chodníkov a cyklotrás.


Kemp ponúka upravené stanovacie plochy a základné sociálne zariadenia, vrátane sprch a WC. Slnečné skaly sú ideálnym východiskovým bodom pre túry na okolité vrchy, a zároveň poskytujú pokojné miesto na oddych v prírode.


stanovanie v lese

Kemp Čingov sa nachádza v národnom parku Slovenský raj, ktorý je vyhľadávaný pre svoje rokliny, vodopády a husté lesy. Tento kemp ponúka legálne stanovanie priamo na okraji lesa, s možnosťou vydať sa na mnohé turistické trasy, vrátane slávnej trasy cez Prielom Hornádu.


Kemp je vybavený sociálnymi zariadeniami a ponúka aj možnosť prenájmu chatiek. Čingov je ideálnym miestom pre tých, ktorí hľadajú dobrodružstvo a chcú preskúmať krásy Slovenského raja.


Kemp Podskalie sa nachádza v malebnom prostredí Strážovských vrchov, neďaleko obce Podskalie. Toto miesto je ideálne pre tých, ktorí hľadajú pokojné stanovanie v prírode, obklopení hustými lesmi a skalnatými vrchmi.

Strážovské vrchy sú menej frekventované ako iné turistické oblasti na Slovensku, čo znamená, že si tu môžete vychutnať ticho a pokoj, ďaleko od masového turizmu.

Kemp ponúka základné zázemie pre stanovanie a je skvelým východiskovým bodom na turistické výlety na Strážov (najvyšší vrch pohoria) či do okolitých dolín a lesov. Pre rodiny s deťmi je tu tiež množstvo možností na nenáročné prechádzky a objavovanie prírodných krás regiónu.


Kemp Bystrina sa nachádza v nádhernej Demänovskej doline, v obkolesení hustých lesov a hôr Nízkych Tatier. Tento kemp ponúka tiché stanovanie v prírode, s výborným prístupom k turistickým trasám vedúcim na známe vrchy ako Chopok alebo Ďumbier.


V kempe nájdete moderné sociálne zariadenia, reštauráciu a možnosť pripojenia na elektrinu. Kemp Bystrina je ideálny pre tých, ktorí chcú spojiť stanovanie s turistikou a objavovaním podzemných krás Demänovských jaskýň.


Tento menší, no veľmi sympatický kemp sa nachádza pri penzióne Štefánik v tesnej blízkosti panoramatických Súľovských skál. Súľovské skaly sú známe svojimi impozantnými skalnými útvarmi, ktoré priťahujú nielen turistov, ale aj nadšencov lezenia. 

Kemp je ideálnym miestom pre rodinnú dovolenku, kde si môžete vychutnať pokojné chvíle v prírode, obklopení krásnymi výhľadmi na okolité hory. Kemp ponúka základné pohodlie, a ak by ste sa rozhodli pre teplejšie jedlo, penzión ponúka jednoduchý výber jedál


Tento kemp je vynikajúcim východiskovým bodom na objavovanie krás Súľovských skál a okolitých turistických trás.


Základné legislatívne pravidlá stanovania na Slovensku

stanovanie v lese

Stanovanie na Slovensku je skvelým spôsobom, ako si užiť prírodu, ale je dôležité dodržiavať niekoľko základných pravidiel:


  • Vyhradené územia na stanovanie, kempy: Stanovanie na Slovensku je všeobecne povolené na vyhradených miestach, ktoré sú označené ako kempy alebo stanovacie oblasti.
  • Národné parky a chránené územia: Na Slovensku platí päť stupňov ochrany prírody, pričom každý vyšší stupeň zahŕňa prísnejšie pravidlá. Stanovanie je povolené len na vyhradených miestach. Vždy si vopred zistite, ako je to s miestom, na ktorom sa chystáte stanovať.
  • Súkromné pozemky: Stanovať môžete len so súhlasom majiteľa pozemku. Bez povolenia sa to považuje za priestupok.
  • Lesy a prírodné rezervácie: Stanovanie v lesoch je vo všeobecnosti povolené, ak sa nejedná o chránené územie. Oheň zakladajte len na určených miestach a vždy po sebe upracte.

  • Veci, na ktoré nezabudnúť pri stanovaní

    kempingové vybavenie

    Stanovanie je skvelý spôsob, ako sa oddýchnuť v prírode, no aby ste si ho užili naplno a bez starostí, je dôležité mať so sebou správne vybavenie.


    Tu je preto zoznam vecí, na ktoré by ste určite nemali zabudnúť:


  • Kvalitný stan: Vyberte si stan, ktorý vás ochráni pred nepriaznivým počasím. Samostavacie stany sú ideálne, pretože ich rýchlo a jednoducho postavíte, aj keď vás zastihne dážď.
  • Teplý spacák: Aj v letných mesiacoch môžu byť noci chladné, preto investujte do kvalitného spacáku, ktorý vás udrží v teple. Prateľný spacák je praktický na dlhšie výlety, keď potrebujete udržiavať čistotu.
  • Karimatka: Pohodlný spánok je základom dobrého odpočinku. Samonafukovacia karimatka vám poskytne potrebný komfort, aj keď stanujete na tvrdom alebo nerovnom teréne.
  • Varič a palivo: Ak plánujete variť, prenosný varič je nevyhnutnosťou. Nezabudnite na dostatok paliva a zápaliek, alebo zapaľovača, aby ste si mohli pripraviť teplé jedlo
  • Nádoby na vodu a jedlo: Udržujte si vodu v bezpečných a čistých nádobách. Pikniková deka vám poslúži nielen na oddych, ale aj ako podložka pri jedle.
  • Oblečenie do každého počasia: Počasie v prírode môže byť nevyspytateľné. Zbaľte si nepremokavé oblečenie, extra vrstvu pre chladné večery a pohodlné topánky vhodné na túry.
  • Svetlo a baterky: V tme je dôležité mať so sebou spoľahlivý zdroj svetla. Čelovka je praktická, pretože vám uvoľní ruky, a jej využitie oceníte pri pohybe po kempe v noci.
  • Základná lekárnička: Nikdy neviete, čo sa môže stať. Základná lekárnička so všetkými potrebnými náplasťami, dezinfekciou a liekmi by mala byť súčasťou vášho balenia.
  • Ochrana pred hmyzom: Repelenty a sieťky proti hmyzu vám pomôžu udržať nepríjemných spoločníkov na uzde a umožnia vám v noci pokojne spať.

  • Užite si stanovanie na Slovensku


    Stanovanie na Slovensku ponúka nespočetné možnosti pre každého, kto túži zažiť krásy prírody na vlastnej koži. Či už vás lákajú tiché brehy jazier, dobrodružstvá v hlbokých lesoch alebo objavovanie malebných dolín, Slovensko ponúka ideálne miesto na každú príležitosť. 


    Nezabudnite sa však vždy pripraviť na všetky možné situácie – od počasia až po potrebné vybavenie, a dodržiavať pravidlá ochrany prírody, aby ste si mohli svoj pobyt v prírode užiť naplno a s rešpektom k okoliu.


    Ak hľadáte kvalitné vybavenie na stanovanie, všetko potrebné nájdete na Fuego.sk. Tak neváhajte, zbaľte si veci a vydajte sa za dobrodružstvom do srdca slovenskej prírody.

    Potrebujete s niečím pomôcť?

    Kontaktujte nás a my Vám pomôžeme či už s produktom alebo objednávkou